Logo gemeentenieuwsonline.nl

Liefdestaal Blauwe reiger

10 jan. Een prachtige volwassen Blauwe Reiger die de rekbeweging uitvoert voor een wijfje in de buurt.
10 jan. Een prachtige volwassen Blauwe Reiger die de rekbeweging uitvoert voor een wijfje in de buurt. (Foto: Henk van der Kooij)

BETUWE - In het winterhalfjaar zijn er in ons Rivierengebied langs wateren en ook veel in weilanden regelmatig voedselzoekende Blauwe Reigers te zien. Blauwe reigers zijn dan echte individuen. In het voorjaar worden de broedkolonies weer opgezocht. Maar hoe bereid je je als individuele vogel voor op een maandenlange relatie?

Door Henk van der Kooij

Evenals bij ons mensen is kennismaking voor een goede band heel belangrijk. Vogels hebben daarvoor een eigen taal, de baltstaal. Deze taal is bij elke vogelsoort weer anders. Op vrijdag 10 januari was ik in de vogelhut van de Blauwe Kamer. Tot mijn verrassing zag ik al vijf Blauwe reigers op een nest staan. Kwam natuurlijk door het zachte weer. Het zijn zover ik weet de mannetjes die een nest in bezit nemen.

Op de foto ziet u een volwassen mannetje staan in volle glorie. Gezien zijn gedrag is er een wijfje in de buurt. Het mannetje is bezig met het uitvoeren van een schitterende ceremonie. Hij heeft zijn hals en kop achterovergebogen en wijst met zijn snavel recht omhoog. Hij is bezig met de rekbeweging. Deze rekbeweging is eigen aan een mannetje dat naar een wijfje uitziet en kan soms vele malen herhaald worden. Zo belangrijk is voor reigers het communiceren. Lichaamstaal is belangrijk en communiceren is essentieel. Geldt toch ook voor ons mensen? Deze reiger neemt er de tijd voor... zouden wij het dan ook niet doen? Op naar de Blauwe Kamer, geniet en leer van deze prachtige vogels!

Meer berichten