26 november. Stukje Nedereindsestraat: hier is het verwijderen van baladeren nodig, maar het verwijderen heeft ook nadelen. (foto: Henk van der Kooij)
26 november. Stukje Nedereindsestraat: hier is het verwijderen van baladeren nodig, maar het verwijderen heeft ook nadelen. (foto: Henk van der Kooij) Foto: Henk van der Kooij

Het tijdperk van de ronkers

Algemeen

NEDER-BETUWE - De herfst ligt weer bijna achter ons. Met name de laatste weken is er veel blad gevallen. En dat is te horen. Wie kent niet het eentonige, doordringende, ronkende geluid van een bladblazer? En neemt het aantal bladblazers onder ons niet toe?

Door Henk van der Kooij

Nou en? zult u misschien denken. Laat ik mijn gemengde gevoelens toelichten, hopelijk haakt u niet af. Afgevallen bladeren bevatten allerlei plantenvoedingsstoffen. Van nature worden deze bladeren op en in de bodem afgebroken en komen die voedingsstoffen uiteindelijk weer bij de boomwortels terecht: een schitterende, duurzame kringloop. En, u begrijpt het al, het wegblazen van de bladeren verstoort deze kringloop. Bij jaarlijks blazen wordt de grond steeds armer aan mineralen. Maar het is voor de bomen belangrijk dat de voorraden plantenvoedingsstoffen op peil worden gehouden. Op de foto ziet u een stukje van de Nedereindsestraat in Kesteren. Ik snap ook wel dat je de bladeren van het trottoir moet verwijderen om bij regen glibberen te voorkomen. Dus helemaal zonder ronkers kunnen we niet. Maar is het nodig om in allerlei tuinen en bij allerlei hagen al die bladeren weg te ronken? Is het bijvoorbeeld niet mogelijk meer de bladeren onder te spitten of te laten liggen? De bomen zullen er blij mee zijn en u ook als u beseft daarmee duurzamer bezig te zijn. Bovendien zijn met afnemend geronk natuurlijke geluiden beter te horen. Misschien vindt u me een vreemde vogel maar ik hoop toch dat dit stukje u tot nadenken stemt.

Uitgelicht

Digitale krant