Logo gemeentenieuwsonline.nl
  • Alles
  • (13)
    Evenement

Gulden Mis in de Sint-Werenfriduskerk in Elst

woensdag 19 december 19:00 uur

Foto: Bjorn van Snippenburg

ELST - Naar aloude traditie wordt op 19 december in de Sint-Werenfriduskerk in Elst de Gulden Mis gevierd. Deze indrukwekkende viering vindt plaatst bij enkel kaarslicht en staat in het teken van de Heilige Maagd Maria, die in blijde verwachting is van Hem die het Licht der Wereld genoemd wordt.

Toen Maria te horen kreeg dat ze de Zoon van God zou dragen, gaf ze zich volledig over aan wat God van haar vroeg. Ze legde al haar zorgen in de handen van God, die alles ten beste keerde. In de Gulden Mis bidden we dat wij ons net als Maria volledig kunnen overgeven aan Gods wil, opdat Hij ook voor ons alles ten beste zal keren.

Vanaf de 15e eeuw wordt de Gulden Mis vooral in Nederland en Vlaanderen opgedragen, tegenwoordig nog maar op enkele plaatsen. Sinds vorig jaar mag ook de Elster kerk zich tot dit exclusieve gezelschap rekenen. De mis heet gulden (oftewel gouden) om meerdere redenen. Er zijn de bijzondere mysteries die we vieren: Maria’s ‘ja’ op de boodschap van de engel en haar blijde verwachting van het Licht der Wereld. In middeleeuwse handschriften werden de eerste regels van dit evangelie in gouden letters geschreven. Ten slotte baadt de kerk in een gouden gloed, omdat ze enkel door kaarsen wordt verlicht.

De Gulden Mis in Elst is extra bijzonder omdat het prachtige zilveren beeld van O.L.V. van Kevelaer straalt te midden van tientallen kaarsen. De sfeer wordt extra verhoogd de prachtige zang. De Gulden Mis begint op woensdag 19 december om 19.00 uur in de Sint-Werenfriduskerk, Dorpsstraat 36. Celebrant is pastor V. Bulthuis, met medewerking van het Sint-Caeciliakoor onder leiding van D. Elings.


deel deze activiteit