Logo gemeentenieuwsonline.nl
  • Alles

Voorjaarslezing over de Ridderlijke Duitse orde

vrijdag 27 maart 20:00 uur

RHENEN - Stichting Vrienden van de Cunerakerk houdt op vrijdag 27 maart haar vriendenavond voor vrienden en belangstellenden. De avond staat in het teken van de eeuwenlange verbondenheid van de Ridderlijke Duitse orde met de Cunerakerk.

Bij de restauratie van de Cunerakerk in Rhenen heeft de Ridderlijke Duitse Orde Balije van Utrecht (RDO) een financiële bijdrage geleverd. Een gebrandschilderd raam met het wapen van de Orde herinnert daaraan. Het raam is een uiting van de verbondenheid van de RDO met Rhenen. In de middeleeuwen was Rhenen een van de veertien commanderijen van de RDO. De Cunerakerk werd bediend door een Ordepriester.

Zo maakte de commanderij Rhenen deel uit van een groter geheel. Nog steeds draagt een van de huidige leden van de RDO de titel van 'commandeur van Rhenen'.De hedendaagse RDO richt zich vooral op de sociale noden, in de oude traditie.

Prof.dr. Renger de Bruin, senior onderzoeker bij de Universiteit van Utrecht en archivaris/conservator van de RDO zal in een lezing de fascinerende geschiedenis vann de RDO vertellen, een geschiedenis die zich uitstrekt over acht eeuwen.

Muziek

Het houtensemble van muziekvereniging Ons Genoegen Rhenen zal voor en na de pauze overwegend (licht) klassieke muziek ten gehore brengen. Zij spelen muziek van de componisten, Mozart, Dvorak en Bizet.

Duur programma: 20.00 - 22.00 uur met pauze en gelegenheid tot vragen stellen. De kerk is open om 19.30 uur. Toegang voor vrienden is gratis, voor belangstellenden 7.50 euro. Bij binnenkomst wordt een ieder een kop koffie of thee aangeboden.


deel deze activiteit