Logo gemeentenieuwsonline.nl
  • Alles

Presentatie boek dat nieuw licht werpt op persoon en verzetswerk van Johannes van Zanten 'Ten onrechte beschuldigd - In de schaduw van M

zaterdag 25 januari 10:30 uur

OMMEREN - Op zaterdag 25 januari om 10.30 uur vindt in Streekmuseum Baron van Brakell, Provincialeweg 21 in Ommeren de presentatie plaats van het boek: ‘TEN ONRECHTE BESCHULDIGD - In de schaduw van Market Garden’, geschreven door Conny van der Heyden-Versnel.

Het handelt over het leven van Johannes van Zanten (1911 - 1944), bekend als verzetsstrijder maar over wie ook geruchten de ronde doen. De auteur verrichtte jarenlang diepgravend onderzoek en komt in het 416 pagina’s tellende werk onderbouwd tot de conclusie dat de verzetsactiviteiten van Johannes van Zanten van nog grotere betekenis zijn geweest dan al bekend. Ook blijkt een forse beschuldiging aan zijn adres onterecht. Het boek toont de grootsheid en heldenmoed van een man die bovendien van alle blaam wordt gezuiverd.

Liquidatie

Het levensverhaal in 'Ten onrechte beschuldigd' heeft ook een tweede laag. Die gaat over de verstrengeling van vriendschap, haat en beschuldigingen. Dit eindigt in de liquidatie van de machtige en rijke dorpsbewoner Leccius de Ridder uit Lienden als het directe gevolg van ‘Market Garden’. Deze misdaad werd meteen toegeschreven aan de leider van ‘KP Betuwe’ Johannes van Zanten. Ruim twee maanden later wordt hij in Utrecht opgepakt en op 2 december 1944 staat hij voor een vuurpeloton, slechts 33 jaar oud en vader van vijf kinderen. Maar onderzoek wijst uit, dat hij niet de dader kan zijn geweest.


deel deze activiteit